Връх Ястребец

 Връх Ястребец е разположен на територията на планината Рила,която е най-високата планина както в България, така и на Балканския полуостров.Тя е на шесто място по височина в Европа заради факта, че връх Мусала е висок2925 метра и е най-високият връх на Балканския полуостров.
  Планината е изключително красива със своите над сто върха,които са високи над две хиляди метра. Над седемдесет от върховете в планинатаса високи над две хиляди и петстотин метра, което ги превръща в истинскопредизвикателство за запалените любители катерачи.
  Преди хиляди години планината два пъти е преживяла ледниковпериод, след което ледовете са се стопили и са оформили типични ледниковиформи, сред които най-известни са циркусите. Ледниковото топене е образувалокрасивите езера в планината Рила. В планината има изобилие от водни ресурси,като от нея извират много реки, сред които и най-дългата река в България – рекаИскър с дължина триста шестдесет и осем километра, както и река Марица. Точнозаради водните си масиви планината се казва Рила – това идва от древното имеРоула, което е означавало водна планина.
  Най-известният курорт на територията на планината Рила екурортът Боровец, който привлича туристи от цял свят през зимата със своите скиписти и възможности за зимен спорт. Планината Рила е привлекателна туристическадестинация, тъй като релефът й е алпийски, със зъбери, долини, върхове иморени.
  В Боровец има ски писти с обща дължина четиридесет и петкилометра, като всяка от тях е различна по трудност. Три от пистите саразположени в райн Ястребец. До тях се стига с кабинков лифт, чиято последнастанция е на самия връх Ястребец, който е разположен на 2363 метра надморскависочина. От самия се връх се вижда невероятна гледка към целия курорт. Другитеписти са разположени в Маркуджик и в Ситняково – Мартиновите бараки. Нощнотокаране на ски е разрешено само на Мартиновите Бараки, на другите писти това нее разрешено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар