Място за туризъм и алпинизъм-Мальовица


     Мальовица е малък планински курорт на 40 км от Боровец.Намира се в северозападната част на Рила, на 13 км от село Говедарци и на 27 кмот град Самоков. До курорта се стига по хубав път.
     В района има няколко ски писти и места за екипировка поднаем, уютни ресторанти, където посетителите могат да похапнат и да отпочинат нафона на приятна музика.
    Мальовица е известно място за туризъм и алпинизъм.
   Освен връх Мальовица,който е на 2727 м надморска височина, в района се издигат още няколко върхове,които го превръщат в предпочитано място за скално катерене и туризъм вБългария.


    Наблизо е разположенои най-красивото езеро на Балканския полуостров – Страшното езеро. Мальовица еизходен пункт за много туристически маршрути, които водят към северозападнатачаст на планината: хижа Иван Вазов , хижа Рибни езера , Рилски манастир ВръхМальовица може да бъде изкачен пеша за 2-3 часа. Има редовен автобусентранспорт до Говедарци и Самоков.
     Връх Мальовица е разположен в северозападната част на Рилана 2729 м надморска височина, а самият курорт е в подножието му. Върхът еидеално място за алпинизъм и туризъм. Тук са разположени най-големите планинскистени, както и най-трудният маршрут за катерене в цяла България. От върха серазкриват прекрасни планински гледки.
    Общата дължина на ски пистите в Мальовица е 4 км. Найдългата е Юлен – 1200 м. В най-високата си част е означена като черна –последна степен на трудност. Пистата става по-лесна с намаляване на наклона и внай-ниската си част е синя. Писта Ръждавица е дълга 900 м и е оборудвана слифт, както и път, който я свързва с пистата за начинаещи. Пистите на Мечаполяна са предимно за начинаещи. Те са къси и лесни. Пет влека обслужватпистите. Два са за начинаещи, една за напреднали, а другите са влекове типкотвичка.

   Пистата в Говедарци е дълга 900 м и е оборудвана с лифт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар